A mesterséges intelligencia átalakítja az oktatást – Az MI oktatási alkalmazásával foglalkozott a második EdTech Summit Hungary konferencia

Második alkalommal találkozhattak az EdTech Summit Hungary – Magyar Oktatástechnológiai Konferencián és Kiállításon 2024. február 3-án az oktatási szektor szereplői. A résztvevő pedagógusok, oktatási szakemberek és érdeklődők a mesterséges intelligencia oktatási alkalmazásáról hallhattak előadásokat. Az EdTech Koalíció tagjai az eseményt kísérő kiállításon mutathatták be MI alapú oktatástechnológiai újításaikat.

A konferencián a mesterséges intelligencia pedagógiai és oktatástechnológiai alkalmazásának lehetőségeiről és kockázatairól, jogi oldaláról, digitális gyermekvédelemről és gyakorlati használatáról tartottak előadásokat az oktatástechnológia prominens szakértői.

Az oktatásban is megkerülhetetlen a mesterséges intelligencia

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára nyitotta meg az EdTech Summit Hungary-t. Beszédében elmondta, hogy nem tiltani, hanem szabályozni szükséges a mesterséges intelligencia használatát. Az oktatás részévé kell, hogy váljon annak érdekében, hogy a jövő munkahelyeinek kialakításában, a jövő tudás alkalmazásában a mindennapok részévé váljon.

Az államtitkár idézte az idei Educatio kiállításon végzett felmérés eredményeit, amely szerint a leendő egyetemisták 77 százaléka használ MI-alapú programot, leggyakrabban a ChatGPT-t, 75 százalékuk szerint az MI hasznos a tanulásban, 56 százalékuk szerint az MI ösztönzi, és csupán 4 százalékuk szerint korlátozza a tanulást.

Prof. Dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, pszichológus az MI használatának a tanulási folyamatra gyakorolt hatására hívta fel a figyelmet. A mai diákok feldúsult ingerkörnyezetben fejlődnek, ahol végtelen lehetőségekkel szembesülnek. A megváltozott környezet pedig generációs eltérést eredményez a készségek és képességek szintjén is. Szerinte a világot leképező deklaratív tudáselmélet – a köznyelvben lexikális tudás – helyett a procedurális, feladat és problémamegoldási készségen alapuló tudás jelent versenyelőnyt ebben az új tanulási környezetben.

Az a cél, hogy a magyar oktatás szereplői profitáljanak az oktatástechnológia újdonságaiból

Ritter Dávid, az EdTech Koalíció elnöke az új technológiák által felvetett kérdésekről beszélt előadásában. Például az adathasználat etikai határairól és a megfelelő tartalom és a megbízható technológia megítéléséről – olyan dilemmákról, amelyek hozzájárultak az EdTech Koalíció tavaly szeptemberi életre hívásához is. Kiemelte, hogy a szövetség célja információáramlás, a szakmai párbeszéd segítése, a nemzetközi beágyazottság építése, az üzleti lehetőségek feltárása, a kapcsolatépítés, a szakmai fejlődés támogatása – a magyar oktatás fejlesztésének érdekében.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke szerint az MI-t úgy kell alkalmazni, hogy segítse a versenyképességet és élénkítse a gazdaság növekedését. Egy tavaly év végi felmérés eredményeit is megosztotta: a megkérdezettek 72 százaléka szerint az MI által hatékonyabbá vált a munkavégzés. Akik ritkán használják az MI-t, azoknak a 35 százaléka aggódott a technológia munkahelyekre gyakorolt veszélye miatt, akik viszont rendszeres felhasználók, azoknak már a 60 százaléka. Jakab Roland kiemelte, hogy nem a mesterséges intelligencia veszi el a munkát, hanem az MI-t használók veszik el azt az MI-t nem használóktól. A mesterséges intelligencia önmagában nem teremt értéket, csak az teremt, aki használja. Hozzátette, ha időben elkezdünk felkészülni, akkor haszonélvezői lehetünk a technológiának. 

A konferencia előadásai, illetve kerekasztal beszélgetése mellett a résztvevők a nap folyamán további kísérő programokon vehettek részt. Többek között négy workshop biztosított lehetőséget arra, hogy az MI témáját gyakorlati oldalról párbeszéd formájában is körüljárhassák a résztvevők az előadókkal. Dr. Rausch Attila az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi adjunktusa az MI általi tudásátadásról beszélt. A résztvevőkkel áttekintették a kialakulóban lévő oktatási technológiák sajátosságait és azok integrációjának lehetőségeit a tanórai és tanórán kívüli tevékenységekbe. Illetve, hogy milyen szempontokra érdemes odafigyelni, ha azt szeretné a használó, hogy eközben ne rontsa, hanem növelje a tanulási folyamat eredményességét.

Az esemény másik kiegészítő programeleme az egész napos kiállítás volt, ahol az érdeklődők az EdTech Koalíció tagjaival találkozhattak. A tavaly szeptemberben alakult szövetség immáron közel 60 tagja közül 13 szervezet képviseltette személyesen is magát – Oktatási Hivatal, Edutus Egyetem, DigitalTech EDIH, Innoedu, Cubix Institute of Technology, Balázs-Diák Kft., Redmenta, Future-Now Consulting Kft., Xeropan, SteamProgramEdu., Stiefel Magyarország Kft., H-Didakt Kft. – illetve az EdTech Koalíció standján keresztül további információt szerezhettek az érdeklődök a koalícióval kapcsolatban. A kiállítók bemutattak többek között robotikai fejlesztéseket, MI alapú szoftveres megoldásokat, illetve számos újdonságot a nap folyamán.

„Az EdTech Summit Hungary Magyar Oktatástechnológiai Konferencia és Kiállítás megszervezésével is az a célunk, hogy kapcsolatot teremtsünk a magyarországi és nemzetközi digitális oktatási szereplők között, és elősegítsük a digitális oktatástechnológia elterjedését a tanulás és tanítás hatékonyságának növelése érdekében. Bízunk benne, hogy a konferencia résztvevői inspirációt merítettek a mai nap előadásaiból és a következő, szeptemberi EdTech Summit Hungaryt is hasonlóan nagy érdeklődés mellett rendezhetjük meg” – tette hozzá Dr. Rétfalvi Flóra, a konferenciát szervező EduTech Hungary Zrt. szakmai vezérigazgató-helyettese a konferencia zárásául gondolatait.