Magyar – bolgár edtech B2B napok Szófiában

Az EduTech Hungary Zrt. szervezésében valósult meg 2024. április 15-16. között Szófiában az edtech témájú magyar – bolgár B2B napok, melyen többek között az EduTech Hungary Zrt., az EdTech Koalíció és az Edutus Egyetem képviselői vettek részt a magyar delegáció képviseletében. 

A rendezvény célja a magyar oktatástechnológiai szereplők bemutatása mellett a nemzetközi bilaterális kapcsolatok erősítése volt. A kétnapos esemény során a magyar delegáció összesen tizenegy szervezet képviselőjével találkozhatott mind az ágazatirányítás, mind a vállalati és intézményi területekről, többek között a kinti edtech szövetség, EdTech Bulgaria vezetőivel, az IT cégek szövetségének vezetőivel, a balkán térséget összekapcsoló Balkan Bridge vezetőivel és a nemzeti gyermeknevelési ügynökség vezetőjével, mely kiváló lehetőség volt a két ország oktatástechnológiai szereplőinek találkozására.

Dr. Rétfalvi Flóra az EdTech Koalíció nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese bemutatta a helyszínen a Koalíció működését, fő fókusz területeit, valamint a kevesebb, mint egy éve életre hívott koalíció eddig elért eredményeit és jövőbeni céljait. Az egyeztetések során továbbá rávilágított arra is, hogy a 21. század technológiai átalakulása alapjaiban változtatta meg az oktatás társadalmi és fizikai környezetét. Soha nem látott sebességgel és mértékben jelennek meg alkalmazások és eszközök, amelyek oktatási folyamatba és gyakorlatokba illesztése új feladatként jelentkezik az intézményi munkában és az ágazati irányításban egyaránt. Permanens kihívás, hogy a technológiai potenciál hogyan alkalmazható az oktatásban, milyen átalakításokra van szükség és mi az, ami valószínűleg múló jelenség lesz. Az egyik legfontosabb tényező pedig az, hogy az oktatás minden szereplőjének, tanulónak, oktatónak, szülőnek a mindennapi életét, szociális környezetét is jelentősen átalakította a technológia, ezzel teljesen új pedagógiai szituációkat, lehetőségeket és problémákat teremtve.

A találkozók során körképet kapott a delegáció a bolgár partnerek részéről a kinti oktatási rendszerről, valamint annak jógyakorlatairól és kihívásairól. A rendezvény elsődleges célja a bemutatkozás mellett a bolgár piaci lehetőségek megismerése, az ottani üzleti szokások, szabályozások és a sikeres piacra lépés alapvető tényezőinek, valamint a potenciális együttműködések kialakításának feltérképezésére volt.

A két nap kiemelt témái között szerepeltek továbbá a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségei az oktatásban, a gyermeknevelés és a digitális környezet, a STEAM hálózatok, illetve a tudományos diákversenyek, valamint az intézményi és céges együttműködések kulcsfontossága.

Az esemény során megosztott tapasztalatok és az oktatási környezet átalakulásával kapcsolatos gondolatok gazdagították mindkét fél szemléletét. A találkozók új lehetőségeket nyitottak a piaci együttműködések kialakítására és az oktatási innovációk terén, továbbá elősegíthetik az oktatás minőségének és elérhetőségének javítását mindkét országban.

Nagy köszönettel tartozunk továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda, valamint a Magyar – Bolgár Gazdasági Kamara kollégáinak az esemény szervezésében nyújtott kiváló közreműködésükért. Természetesen a további együttműködések elősegítése érdekében folytatni fogjuk a közös munkát bolgár partnereinkkel.