Szegeden díjazták a világ legtehetségesebb fiatal programozóit – véget ért a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia

2023. szeptember 4., Budapest – Magyarország rendezte meg a világ legnagyobb presztízsű diák versenyprogramozási eseményét, a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. 350 kivételes tehetségű diák informatikus versengett Szegeden. A magyar versenyzők példásan szerepeltek, egy ezüst- és öt bronzérmet, valamint két dicséretet szereztek a megmérettetésen. A diákolimpia végeztével az IOI hivatalos zászlóját és a szervezés jogát az Egyiptomi Arab Köztársaság képviselőinek adta át a szervezők. 

A nemzetközi informatikai oktatás és tehetséggondozás egyik legfontosabb eseménye a meghívott országok középiskolás korosztályú diákjai számára 1989 óta megrendezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (International Olympiad in Informatics (IOI). Az IOI a nagy nemzetközi tudományos olimpiák egyike, és a világ egyik legrangosabb informatikai versenye. Az idei verseny helyszíne a szegedi Pick Aréna volt, ahol 360 versenyző két versenynapon, naponként 5 órás versenyidőszakban mérhette össze tudását olyan feladatokban, mint a problémaelemzés, algoritmusok- és adatszerkezetek tervezése, valamint a programozás és tesztelés.

Jól szerepeltek a magyar versenyzők

A versenyre 89 ország tehetséges fiataljai és delegációi érkeztek hazánkba. A legjobb eredményt Tingcsinag Hszü (Tingqiang Xu) érte el Kínából, a második a szintén kínai Szejüan Cseng (Siyuan Cheng) szerezte meg, a harmadik a lengyel Antoni Buraczewski lett.

A magyar versenyzők is példásan szerepeltek a megmérettetésen. Tarján Bernát, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja érte el a legjobb eredményt, aki pontszámai alapján ezüstérmet szerzett. Öt magyar fiatal pedig bronzérmet szerzett az IOI2023-on:

  • Molnár István Ádám (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc),
  • Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest),
  • Fülöp Máté (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium),
  • Németh Márton Tamás (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest)
  • Németh Marcell (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely)

Rajtuk kívül Vámosi Bendegúz (Péter Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen) és Czanik Pál (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest) is jól szerepelt,  teljesítményüket dicsérettel (honourable mention) illette a zsűri.

“Az informatika egy olyan terület, amely nemcsak technológiai forradalmat hozott, hanem az emberiség mindennapi életét is alapvetően átalakította. Egy olyan korban élünk, amikor a világ minden szegletében az információ és az adatok hatalma formálja a társadalmat és a gazdaságot. Éppen ezért, azok a fiatal elmék, akik itt állnak előttünk, nem csak kódokat és algoritmusokat fejlesztenek, hanem az emberiség jövőjét is formálják” – köszöntötte Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a versenyzőket az IOI2023 záró ceremóniáján.

Az Egyiptomi Arab Köztársaság vette át a stafétát

A verseny megszervezésének jogát nemzetközi bizottság határozza meg. 2024-ben a házigazda Egyiptomi Arab Köztársaság lesz. A jövő évi rendező képviseletében a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia zászlaját Őexcellenciája Eng. Ghada Labib Intézményfejlesztésért felelős kommunikációs és informatikai miniszterhelyettes asszony vette át. A záró ceremóniát követő napon az egyiptomi miniszterhelyettes és delegációja Budapesten tárgyalt Fábián Gergellyel, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárával a két ország közötti együttműködés elmélyítésének jegyében. 

A 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai vezetésével
és támogatásával a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft., a Szegedi Tudományegyetem és a
TechEd Hungary Zrt szervezte.